Показать сообщение отдельно
Старый 05.10.2017, 22:47   #190 (Ссылка на пост)
VoVaN
Si vis pacem, para bellum
 
Аватар для VoVaN
Пол:
 
Активность Longevity
3/20 16/20
Today Сообщения
0/5 ssss15341
Адрес: Херсон
Благодарил(а): 9,965
Благодарили 31,503 раз в 8,875 постах
Галерея: 0
Вес репутации: 345 VoVaN скоро в модераторыVoVaN скоро в модераторыVoVaN скоро в модераторы
VoVaN скоро в модераторыVoVaN скоро в модераторыVoVaN скоро в модераторыVoVaN скоро в модераторыVoVaN скоро в модераторыVoVaN скоро в модераторыVoVaN скоро в модераторыVoVaN скоро в модераторы
Цитата:
Сообщение от Lukas Посмотреть сообщение
Сейчас травлю плату в медном купоросе с солью... 2 часа е..торики с почти кипятком... Никогда не используйте этот метод!!!
Та то просто вміти треба Хімія така штука - на "авось" не завжди працює, і навіть класичні формули перетворень фактично мають небагато спільного з реальністю. Бо це тільки формально можна сказати що, наприклад, "Cu+2FeCl3 = 2FeCl2+CuCl2", а фактично там з десяток процесів, на які впливають безліч факторів. Наприклад, концентрація розчину хлорного заліза, НЕСПОДІВАНО, прямо-пропорційно впливає на швидкість реакції лише до деякого значення, після чого збільшення концентрації уповільнює реакцію. Також впливає насиченість розчину продуктами реакції та можливістю їх подальшого відведення. Та й взагалі, спочатку утворюється нерозчинний CuCl, який потім доокислюється у CuCl2.
В твоєму випадку - там взагалі реакції із радикалами (але це не точно!), а це та ще чорна магія.

Сам використовую персульфат натрію. Єдина його перевага перед хлорним залізом - він прозорий і не залишає слідів (хоча натуральну тканину пропалює аж бігом, якщо одразу не змити). Ну ще стійкий при зберіганні, на відміну від усіляких пероксидів водню та солі з купоросом. Ресурс невеликий, травління не дуже рівномірне, та, головне, під час травління на поверхні з'являються бульбашки, якщо їх не ганяти - будуть непророблені цяточки міді. Вони занадто малі і повільні щоб відриватися самостійно. Теоретично, можна спробувати додавати ПАР, але якось не охота експериментувати.

Ще при травлінні використовую 3Д-принтер. Тобто його стіл, який і гріє і перемішує розчин Свою ванночку для травління все ніяк не дороблю, хоча вже рік обіцяю.
__________________
У світі багато брудного й заразного,
Але той хто хоче - лишається чистим.

Последний раз редактировалось VoVaN, 05.10.2017 в 22:52.
VoVaN вне форума  
Ответить с цитированием